Het Zesde Bedrijf vond in De Meeuw van Tsjechov (1860-1904) een uitstekende reden om met een aantal vrienden samen te gaan zitten. Er wordt gepraat. Over het feit dat ze in goed gezelschap zijn. En over de liefde natuurlijk, want daar draait het allemaal om. En over kunst, wat is dat toch met kunst? Wie heeft er nu behoefte aan kunst? En dat het leven saai is, en dat we alleen maar babbelen omdat we ons keihard vervelen. En dat er toneel moet gespeeld worden, want dat zullen we doen. Maar hoe? En dat we dromen hebben, veel dromen, genoeg dromen om een leven te vullen. En trouwens, in 2004 is het honderd jaar geleden dat Tsjechov overleed.
En nog iets dat u moet weten Anton Pavlovich Tsjechov is een held...

vroeger, toen ik jong was
wilde ik schrijver worden
en dat ben ik niet geworden
ik wilde trouwen
ik ben niet getrouwd
ik wilde in de stad wonen
en nu be?indig ik mijn leven
op het platteland

(Sorin uit De Meeuw)

Het Zesde Bedrijf werd in 2001 opgericht door Steve Aernouts, Joke Debaere en Laura van Dolron. Deze drie leerden elkaar kennen op de toneelacademie te Maastricht. Samen maakten ze de voorstellingen Sidekicks, Everything you Say, Wondersloffen, Over de man met de witte baard en In The Prime Of Their Lives. Al gauw werd de interesse van een aantal acteurs/makers in Het Zesde Bedrijf opgewekt en de noodzaak ontstond om met een aantal van die jonge makers een platvorm voor theater-muziek-wetenschap en beeldende kunst op te richten. De Meeuw brengt nu voor het eerst deze mensen samen. Het is een startschot en tegelijk een verderzetting van wat Het Zesde Bedrijf de afgelopen jaren gedaan, geleerd en ontdekt heeft.

Roy Aernouts maakte voor het Paleis Matchboks, Lang, Dik en Dom, Het Appartement en Vhs en speelde de hoofdrol in film Kassablanka van Guy Lee Thys. Jeroen Perceval werkte mee aan Hard Hart, een Paleis-productie en aan Wachten op Godot van Dood Paard. Dahlia Pessemiers vertolkte de hoofdrol in Niet alle Marokkanen zijn dieven van Arne Sierens en nam enkele rollen voor haar rekening bij W.A.C.K.O. Jessa Wildemeersch studeerde in the actor studio in New York. Charlotte Caeckaert studeerde net af bij Toneel Dora van der Groen en Dimitri Dupont acteerde voor De Blauwe Maandag Cie en zien we vaak terug in stukken van het Toneelhuis en Het Reizend Volkstheater.