Tuur Florizoone en Jessa Wildemeersch zetten genomineerde gedichten op muziek

De Herman de Coninckprijs 2009 op Canvas en Radio 1
Van maandag 19 tot vrijdag 23 januari & op Gedichtendag, donderdag 29 januari

De genomineerde gedichten

De vakjury, bestaande uit Lieve Coppens (voorzitter), Lisbeth Imbo, Friedl' Lesage, Marc Reynebeau en Piet Piryns, nomineerde uit 37 inzendingen vijf bundels voor de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel. Uit elke van de genomineerde bundels selecteerden Canvas, Radio 1 en De Standaard een gedicht dat meedingt naar de publieksprijs het Beste gedicht. 

Om het publiek van Canvas en Radio 1 met kennis van zaken te laten kiezen, werden de gedichten op muziek gezet en vertolkt door Tuur Florizoone en Jessa Wildemeersch. Dit zijn de genomineerden en de data waarop ze worden voorgesteld:

·       Kijken in een flits uit Nieuwe sterrenbeelden van Peter Verhelst – 19.1 (22.57 u.)
·       Niemand hoort het graag uit De vrijheid van zwijgen van Johan de Boose – 20.1 (23.08 u.)
·       Voor de hond van Willy Vandermeulen uit Omdat ik ziek werd, Bart Meuleman - 21.1 (22.03 u.)
·       Moeders uit Lagerwal van Luuk Gruwez – 22.1 (22.53 u.)
·       De archeologie van het hart uit Vervalsingen van Herman Leenders – 23.1 (22.57 u.)

Op Radio 1 is dat telkens in Mezzo (tussen 11 en 13 u.) en op Canvas net voor het informatieve laatavondprogramma (Phara, Mijn Vader of Keien van de Wetstraat), telkens rond 23u., behalve op  woensdag (om 22.00 u.). Tijdens deze actieweek kan iedereen online zijn stem uitbrengen voor het beste gedicht via www.canvas.be, www.radio1.be of www.boek.be.

Wie stemt, maakt kans op de dichtbundel en gratis tickets voor het event in de Arenbergschouwburg (zie verder).

De muzikale versies

Tuur Florizoone - componist, pianist en accordeonist - werd voor zijn muziek bij de film Aanrijding in Moscou genomineerd voor de 8ste World Soundtrack Discovery Awards (2008), een internationale prijs voor jong filmmuziektalent, en voor de European Film Academy (als Best Composer 2008). Tuur componeerde en musiceerde onder meer ook voor Man Bijt Hond.

Jessa Wildemeersch werkt als actrice in Amerika, België en Frankrijk. Jessa studeerde aan Studio Herman Teirlinck en behaalde als eerste Vlaamse een diploma aan the Actors Studio drama School in New York. Ze werkte al samen met acteurs als Alec Baldwin, Lee Grant, Arthur Penn en Ellen Burstyn. Jessa speelde een hoofdrol in de serie De Kavijaks in regie van Stijn Coninx.

Bij hun muzikale bewerking hebben Tuur en Jessa de gedichten met het grootste respect voor de dichter bejegend en rekening gehouden met de sfeer en metrum van het gedicht. Zo worden de gedichten nog mooier, aantrekkelijker en emotioneler, net als muziek bij een film.